maandag 9 december 2013

SPF in de winter?

 
 
 
Iets waar altijd veel controverse over is is toch wel het gebruik van SPF (Sun Protection Factor) of beter gezegd een zonnecrème. Moet je eigenlijk een spf in de winter gebruiken?

Ik gebruik sinds ongeveer een jaar dagelijks een zonnefactor of probeer het toch zoveel mogelijk te integreren in mijn dagelijkse make-up routine. We weten allemaal wel het belang van zonnecrème in de zomer (denk maar aan erge zonnebrand of huidkankers!) maar is een zonnefactor wel nodig in de winter en hoe hoog moet die dan zijn?
 
Een veel voorkomende vergissing die mensen maken is dat als je een aparte zonnecrème gebruikt en een gewone dagverzorging waarin spf geïntegreerd zit dat dit een kwestie van optellen is (bv: spf 50 + dagcrème met spf 10 staat niet gelijk aan een zonnebescherming van 60 ! )
 
De beste combo is natuurlijk als je zowel beschermd bent tegen UVA (met anti-ageing) en UVB (tegen verbranden) stralen. Het is natuurlijk goed dat meer en meer producten en merken hieraan beginnen denken want het topic is natuurlijk al veel actueler geworden dan vroeger. Je kan nu al in vele dagcrèmes en foundations een spf terugvinden. Jammergenoeg zijn deze telkens maar een factor 10 of 15 wat natuurlijk wel niet heel veel is.
 
Let op dat je tijdig je zonnefactor heraanbrengt en deze ook maximaal 12 maanden gebruikt (tenzij anders aangeduid op de verpakking).
 
Is een spf wel nodig in de winter?
In tegenstelling tot wat vele mensen denken is een spf wel nodig in de winter maar kan je gerust een lagere factor gebruiken dan in de zomer. Je huid word natuurlijk wel nog steeds blootgesteld aan het zonlicht dus ook aan UVA en UVB stralen.
 
Spf heraanbrengen gedurende de dag zou in principe wel moeten maar is natuurlijk niet altijd praktisch. Ikzelf doe het dus niet en kies daarom voor een hoge factor. Let wel op als je weet dat er gefotografeerd zal worden terwijl je spf draagt want het zorgt voor een witte waas en niemand is graag een spook op foto ;).
 
Zelf gebruik ik dagelijks een spf van 50. Mijn favoriete zonnecrème is die van Kiehl's omdat die een hoog genoege spf bied en tegelijkertijd mijn (gemengde) huid niet doet uitbreken of vet maakt. Je kan de Kiehl's producten online bestellen of gewoon naar de winkel :).
 
 
Q: Gebruik jij spf in de winter? Welke is je favoriet?
 
bron afbeeldingen: google images - kiehl's.nl
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten